Innebandy i världen

Innebandyn är av naturliga skäl störst i Sverige, eftersom det var här som sporten etablerades på sent 1970-tal genom bildandet av den första innebandyklubben i världen, Sala IBK. Sedan dess har dock sporten vuxit fort, och den är nu även populär i länder som Finland (där den kanske är mest etablerad förutom i Sverige), Danmark, Estland, Tjeckien, Lettland, Norge och Schweiz. Den börjar också vinna mark i länder som Australien, Kanada, Tyskland, Irland, Japan, Singapore, Malaysia och USA. Om du skulle vilja flytta till USA, och bidra till att etablera innebandyn där, kan du ta hjälp av Crown Relocations för alla praktiska detaljer med flytten. De är nämligen experter på utlandsflytter. Som svensk innebandyspelare i USA har man sannolikt betydligt större chans att få spela i ett lag som kvalar in till världsmästerskapen, eftersom konkurrensen inte är lika hård.

För det finns så klart världsmästerskap i innebandy. Faktum är att de har hållits sedan 1996, och Sveriges dominans i sporten märks tydligt på resultaten. Världsmästerskapen hålls vartannat år för herrar och vartannat år för damer, och på herrsidan har Sverige vunnit åtta av de elva världsmästerskapen som har hållits, medan man på damsidan har vunnit sju av de tio världsmästerskapen. Det land som kommer närmast Sverige är Finland, som har vunnit sammanlagt fem gånger på både dam- och herrsidan. Sveriges dominans etablerades tidigt, då den allra första landskampen någonsin i sporten, som skedde den 28 september 1985 och spelades mellan Sverige och Finland, slutade 13-1. Sverige och Finland möttes igen under finalen av den första VM-turneringen någonsin i sporten, som arrangerades i Sverige, närmare bestämt i Globen. Finalmatchen slutade 5-0 till Sverige, som alltså fick vinna på hemmaplan inför drygt 15 000 åskådare.

Internationellt styrs sporten av International Floorball Association (IFF). Floorball är det engelska namnet på sporten; förutom det används också salibandy (i Finland) och unihockey (i Schweiz). IFF bildades år 1986 under ett möte i Huskvarna mellan innebandyförbunden för Sverige, Finland och Schweiz. Sedan dess har en mängd andra länder anslutit sig, och år 2007 hade förbundet 38 medlemsländer. Förutom de som nämndes inledningsvis är några exempel på länder med innebandyförbund Jamaica, Pakistan, Spanien, Island, Nya Zeeland, Indien, Indonesien, Storbritannien, Israel, Iran, Brasilien, Liechtenstein och Georgien.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *