Allmänt om innebandy

 

Innebandy är en sport som har ökat i popularitet under de senaste åren. Speciellt stor är denna ökning i de nordiska länderna, där också kvaliteten på ligorna inom denna sport är mycket hög. Då det gäller svensk innebandy så är denna långt framme och ligger mycket högt i toppen av världseliten. Anledningen till detta är att den svenska innebandyn har ett stort antal klubbar och att intresset är så pass stort att det hela tiden utvecklas sport-1423649nya talanger som passar perfekt för alla de klubbar som vill profilera sig i övriga Europa. Här finns det också redan ett stort antal kvinnor som spelar denna sport, och detta har då lett till att svensk innebandy även har en bra placering på den kvinnliga sidan.

Innebandy är något som naturligtvis härstammar från den klassiska bandyn på is. Här kommer dock skillnaderna att vara stora. För det första, som namnet säger, så spelas innebandy inomhus. Här kommer även den yta som kallas för planen, som denna sport spelas på, att vara mycket mindre, samt att de som spelar också spelar på ett vanligt plastgolv med vanliga sportskor. Andra skillnader är att hastigheten är högre, samt att de mål som finns kraftigt har reducerats i storlek. Innebandy spelas med två lag som vardera har sex spelare. Bland dessa sex spelare i varje lag är således en person målvakt och de andra utespelare.

Innebandy och dess historia

Innebandy är egentligen ingen ny sport, men heller inte något som är mycket gammalt. Historiskt sett har innebandyn funnits sedan sent 60-tal i Sverige, och anses från början härstamma från de norra delarna av Amerika, där den således funnits längre. Det finns dock inte några exakta siffror som talar för vem som uppfann den, eller när innebandy spelades för första gången. Det skulle dock dröja enda till 1979 innan den första innebandyklubben i Sverige bildades. Det första SM i innebandy spelades dock redan 1980, då det fanns 18 stycken deltagande lag. Helt enkelt gick utvecklingen av denna sport och antalet lag mycket snabbt i Sverige.

Sedan detta har Sverige varit överlägset på herrsidan rörande innebandy, som utanför Sverige kallas för floorball, och vunnit över 10 VM-guld. Det största hotet mot Sverige gällande toppen i innebandy är Finland, men denna nation har bara vunnit två VM-guld och kan inte anses som en värdig motståndare, då det handlar om herraväldet inom denna sport. Du som är intresserad av innebandy kommer idag mycket snabbt att kunna hitta en klubb nära dig, då Sverige är det land i världen där innebandy fått det största fotfästet. Här kommer du som har ett intresse och konditionen som krävs att vara den som kan ta dig vidare till toppen, och bli en av de bästa och erkända spelarna inom denna sport i Sverige.