Innebandyns historia

Omdebatterat ursprung

Var man började spela innebandy är fortfarande omtvistat, men säkert är att den form av sporten som vi känner idag utformades i Sverige under sent 1970-tal. Många kanadensare hävdar dock att sporten har sitt ursprung i Kanada på 1950-talet, där man använde en variant av den för att hålla igång ishockeyspelarna under sommarsäsongen. Där torde det dock ha varit en variant av landhockey som spelades, med ishockeyklubbor och puck eller boll på barmark.

Under 1960-talet utvecklades i Michigan i USA detta träningsverktyg ytterligare. I Michigan införde man plastklubborna men spelade i början med en puck. Man bytte ganska snart till en boll men spelade i övrigt med ishockeyregler, ishockeyplan och ishockeymål. Dessa plastklubbor ligger bakom det som sedan kom att bli innebandy.

Sala – Sverige

Under sent 1960-tal hittade ett kompisgäng från Göteborg klubborna i Nederländerna. De tog hem grejerna och drog igång spelet. Spelet blev fort populärt på fritidsgårdar och skolgårdar men det var ännu inte fast i formerna. Antalet spelare varierade och storleken på planen och målet likaså. Spelet och dess popularitet spred sig raskt genom landet och det började ta sig fastare former. Under 1970-talet spelades varianter av innebandy på ett flertal platser i Sverige men det var i Sala som spelet först skulle få organiserade former. Den 21:a september 1979 bildades det som kom att bli världens första innebandyförening, Sala IBK.

Nu började många andra innebandyföreningar i landet resa till Sala för att spela mot dem och mot varandra. Intresset för spelet växte lavinartat och det stod fort klart för Sala IBK att sporten borde organiseras på riksnivå och att en mästerskapsturnering borde spelas. I oktober 1980 spelades den första tävlingen i Västerås där 18 lag deltog. Skånska JiTe vann mästerskapet. Eftersom tävlingen besöktes av TV-sporten ökade intresset för idrotten ännu mer.

Sala IBK försökte få in innebandy som en sektion under Svenska bandyförbundet men de var inte intresserade. I stället fick innebandyföreningen tillstånd av Svenska landhockeyförbundet att bli en sektion i det förbundet. Den 7:e november 1981 bildades Svenska innebandyförbundet. Nu fick man möjlighet att få hjälp och uppmärksamhet av Riksidrottsförbundet. Det arrangerades fler tävlingar i landet och antalet innebandyföreningar och antalet licensierade spelare ökade hela tiden. 1981 enades man även om gemensamma regler för innebandy.

Numera är sporten så stor att till och med sponsorerna står i kö. De bästa lagen sponsras med kläder och annat. Till exempel kan de få en hoodie med tryck till hela laget av sponsorer. Detta intresse kommer bara att öka ju mer sporten sprider sig över världen.

Internationellt

Intresset för sporten ökade samtidigt i våra grannländer. 1996 arrangerades det första världsmästerskapet i innebandy och Sverige vann finalen mot Finland i Globen. Numer utövas sporten i nästan 70 länder och de främsta av de andra länderna börjar nafsa Sverige i bakhasorna. Andra stora innebandynationer är bland andra Finland, Norge, Schweiz och Tjeckien. Sporten har godkänts av Internationella Olympiska Kommittén och kan därmed så småningom bli en olympisk sport. 2017 fick innebandy visa upp sig i World Games som anses vara ett skyltfönster för sporter som vill komma med i OS-familjen. Innebandyns framtid är ljus.